Dienstencheques

Alles over Dienstencheques

Dienstencheques: wat en waarom?
De dienstencheque is een betaalmiddel waarmee klanten betalen voor huishoudelijke hulp of voor de strijkdienst. De overheid subsidieert en bepaalt de reglementering. Welke taken ermee mogen gebeuren, hoeveel cheques je mag aankopen en hoeveel de cheques kosten. Het systeem werd ontwikkeld om het ontstaan van buurtdiensten te stimuleren en om zwartwerk tegen te gaan.

Betaalbare hulp
Het dienstencheque-systeem is voor de ‘gebruiker’ (de klant) een voordelig systeem: de aankoopprijs bedraagt slechts € 9 en je kan ze inbrengen in je jaarlijkse belastingaangifte. Na de fiscale verrekening kost 1 dienstencheque nog slechts € 7,20.

Enkel bij erkende bedrijven
Je kan niet bij alle bedrijven betalen met dienstencheques. Het Strijkwonder is een door de overheid erkend dienstenchequebedrijf.

Soorten cheques
Er zijn papieren en elektronische cheques, ze kosten beiden even veel. Je kan ze beide voor dezelfde taken gebruiken.
De overheid stimuleert het gebruik van elektronische dienstencheques.
Kies je voor elektronische dienstencheques, dan is wellicht onze handleiding wel handig indien je vragen hebt over de webapplicatie van Sodexo.

Hoe koop je dienstencheques aan?

Sodexo is de enige firma in België waar je dienstencheques kan aankopen.

1.  Gratis inschrijving bij Sodexo

  • Vul het online webformulier van Sodexo in. Je kan kiezen om te registreren via je identiteitskaart of via een handmatige inschrijving.
  • Download het inschrijvingsformulier hier, vul het in en bezorg het aan Sodexo

Als Sodexo je inschrijving heeft verwerkt, krijg je een ‘gebruikersnummer’. Met dit nummer kan je dienstencheques aanvragen.

2.   Dienstencheques kopen

Je bestelt via een overschrijving (IBAN: BE41 0017 7246 2610).
Vermeld bij de gestructureerde mededeling ENKEL jouw gebruikersnummer.